BLOGI Miksi koiran kouluttaminen kannattaa?


Kysymys voi tuntua hölmöltä – totta kai se kannattaa. Kukapa ei haluaisi tottelevaista koiraa jota on helppo käsitellä, joka tulee toimeen muiden koirien kanssa, tervehtii vieraita kohteliaasti, tulee luokse pyydettäessä, osaa rauhoittua paikoilleen tarvittaessa ja kävelee kauniisti hihnassa?

Nämä kaikki ovat asioita, jotka voidaan saavuttaa treenin kautta, harjoittelemalla. On koiria, jotka ovat luonnostaan helppoja käsitellä ja pysyvät vapaanakin lähellä ja osaavat rauhoittua ilman sen kummempaa treeniä. Iso osa koira tarvitsee kuitenkin vähintään jonkin tasoista peruskoulutusta jotta yhteinen arki olisi helpompaa.

Tottelevainen, hyvin koulutettu koira on tietysti mukava kaveri mutta tottelevaisuus ei ole ainoa syy miksi koiraa kannattaa kouluttaa. Kouluttamisella on paljon positiivisia vaikutuksia joita ei ehkä aina tule ajatelleeksi.

Tässä siis muutamia syitä, miksi koiran kouluttaminen kannattaa:

1.Se parantaa koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia ja aktivoi koiraa
Koirat eivät mieti treenaammeko luoksetuloa ja seuraamista vai tassun antoa ja kierimistä – niille kaikki oppiminen on uusi temppu muiden joukossa. Koira ei siis erittele mielessään treenataanko arkitottelevaisuutta vai tehdäänkö sirkustemppuja.
Koulutus aktivoi koiraa, tarjoaa sille tekemistä ja opettaa, miten meidän kanssamme toimitaan. Lähtökohta on se, että koulutuksen pitäisi olla kivaa. Sekä kouluttajalle, mutta erityisesti koiralle.

Aktivoinnin ajatus piilee uuden oppimisessa; vanhojen temppujen teettäminen ei toimi samalla tavalla koiran mielen aktivoimisessa kuin uusien opettelu, joten ei kun reippaasti kokeilemaan jotain uutta!
Uuden oppiminen pitää koiran mielen virkeänä ja on tärkeää myös vanhoille koirille – se voi jopa auttaa koiraa pysymään pirteämpänä ja virkeämpänä pidempään.

2.Energian purkaminen
Pieni treeni on oivallinen keino saada kulutettua koiran energiaa – joillain koirilla sitä tuntuu riittävän loputtomiin. Päätön juokseminen, riehuminen tai pallon jahtaaminen toki liikuttaa koiraa, mutta samalla voi saada sen entistä enemmän kierroksille. Kun koiran aivot laitetaan töihin, se väsyttää itsensä aivan eri tavalla. Muutama nose work- etsintä tai muuta hajutyöskentelyä, sheippausharjoitus jossa koira joutuu itse tarjoamaan asioita ja miettimään miten saada palkkioita, tai kokeilun verran jotain ihan uutta lajia, kuten vaikka Doboa. Koira on todennäköisesti paljon väsyneempi kuin jos sama aika oltaisiin vain lenkkeilty.
Kun koiran vie juoksulenkille, saadaan kasvatettua koiran kuntoa. Suurin osa koiraroduista on kuitenkin luotuja liikkumaan ja niitä on vaikea saada väsähtämään vain liikkumalla enemmän. Kun aivot laitetaan töihin, saadaan koira oikeasti väsymään.

3.Käytösongelmien ennaltaehkäisy
Positiivisilla koulutustavoilla ja palkitsemista taitavasti käyttäen voidaan koirasta saada hyvän itsehillinnän omaava sosiaalinen yksilö joka sietää hyvin muuttuvia tilanteita ja käyttäytyy ennakoitavalla tavalla. Positiivinen koulutus antaa koiralle itseluottamusta.
Kun koira oppii, että ihmisten kanssa toimimiseen ei liity pakottamista, painostamista tai pelottelua, koirasta tulee luottavainen sekä omaa perhettään että ulkoista maailmaa kohtaan. Monet aggressiotapaukset johtuvat pelosta ja itseluottamuksen puutteesta, joten itsevarmat koirat todennäköisemmin eivät koe tarpeelliseksi käyttäytyä aggressiivisesti.

Kouluttamisen kautta opetamme koiralle, miten haluamme sen toimivan meidän kanssamme. Mitä enemmän palkitsemme koiraa kun se tekee asioita joista pidämme, sitä todennäköisemmin se tekee niitä myös tulevaisuudessa.
Monet ongelmat johtuvat siitä, että koiralle ei yksinkertaisesti ole opetettu miten kyseisessä tilanteessa pitäisi toimia. Koira toimii aina tavalla, joka juuri siinä tilanteessa on sen itsensä mielestä kannattavinta. Samoin monet ongelmat johtuvat siitä, että koiralla on liikaa energiaa ja toiminnan tarvetta ja se purkaa sitä sellaisella tavalla tai sellaisiin kohteisiin joista me emme pidä. Näitä molempia on mahdollista ennaltaehkäistä kouluttamalla koiralle erilaisia taitoja, tekemällä niistä sille kannattavia, ja tarjoamalla sille väyliä toimia meidän kanssamme hallitulla ja järkevällä tavalla. Samalla koira kuluttaa energiaansa uutta oppiessa ja aivoja käyttäen.

4.Yhteistyö – suhde koiraan paranee
Mukava puuhailu yhdessä auttaa aina lujittamaan koiran ja omistajan välistä suhdetta. Kun koiraa koulutetaan palkitsemisen kautta, koira alkaa myös nähdä omistajansa erilaisessa valossa: omistajan läsnäolo yhdistyy positiiviseen tekemiseen ja se, että omistaja on lähellä tarkoittaa mahdollisuutta kivoihin asioihin ja palkkioihin. Taitavat kouluttajat osaavat myös hallita vahvisteita, eli palkkioita, eli niitä asioita joista koira pitää ja joita se haluaa itselleen, ja hyödyntävät tätä motivoidessaan koiraa toimimaan toivotulla tavalla.

5.Kommunikointi
Mitä enemmän koiralle on opetettu erilaisia asioita, sitä enemmän meillä on tapoja kommunikoida koiran kanssa. Sitä paremmin ymmärrämme toisiamme.
Mitä enemmän olemme vahvistaneet asioita, joita koira tarjoaa ja joista pidämme, sitä todennäköisemmin koira tarjoaa noita asioita silloin, kun mitään ei tapahdu tai kun se ei tiedä mitä tehdä.
Välttämättä yhteiseen kommunikointiin ei tarvita montaa erilaista ”temppua”, parilla hyvin opetetulla pääsee jo pitkälle. Useampi opetettu asia luo kuitenkin mahdollisuuksia ja vaihtelua koiran kanssa toimimiseen ja kommunikointiin.

6.Aktiivinen ja yritteliäs koira
Kun koira on oppinut, että oman tekemisen ja yrittämisen kautta voi saada hyviä asioita tapahtumaan, on meidän paljon helpompi kouluttaa koiralle jatkossa melkein mitä tahansa. Kun koira ei pelkää epäonnistumisia, se uskaltaa yrittää. Aktiivisen ja yritteliään koiran kanssa on helppoa ja kivaa toimia, uusien asioiden opettaminen on vaivattomampaa ja myös mahdollisten ongelmatilanteiden selvittämiseen löytyy usein helpommin ratkaisuja.

Jotta nämä hyödyt voitaisiin saavuttaa, oleellista on että koulutus on koiralähtöistä, positiivista ja palkitsemiseen pohjautuvaa. Perinteisillä tavoilla toteutetut rankaisut ja pakotteet lisäävät aina jotain epämiellyttävää koiran elämään ja seuraukset voivat olla arvaamattomia. Aina ei voida edes olla varmoja mihin koira rankaisun yhdistää, monessa tapauksessa se yhdistyy omistajaankin. Tämä aiheuttaa säröjä koiran ja omistajan väliseen suhteeseen.
Rankaisut tekevät myös koirasta epävarmemman ja passiivisemman, eikä kukaan kai halua, että koira toimisi halutulla tavalla vain siksi koska se pelkää rangaistusta. Herkemmät koirat voivat kokea jo kieltämisen/torumisenkin sen verran ikävänä että se vaikuttaa negatiivisesti niiden toimintaan.

Jos tuntuu että tarvitset ideoita tai ohjeistusta, älä epäröi hakea vauhtia osaavalta kouluttajalta jonka koulutusmenetelmät perustuvat tutkittuun tietoon eläinten oppimisesta. Internetistä löytyy myös paljon hyviä artikkeleita, blogeja ja videoita joista hakea inspiraatiota ja ohjeita, ihan ilmaiseksi.

Oli se sitten arjen perustaitoja, harrastuksiin liittyviä liikkeitä, temppuja tai jotain ihan muuta, kouluttaminen kannattaa aina.

Opit varmasti paljon uusia asioita koirastasi, ja todennäköisesti opit jotain uutta myös itsestäsi!