BLOGI Kyllä koiran pitää tietää mitä EI tarkoittaa!


Tuttu lause? Kyllä jokaisen koiran tulisi ymmärtää mitä ”ei” tarkoittaa? Asia tulee välillä esiin samassa yhteydessä kun puhutaan muista tärkeistä perusasioista mitä koiran tulisi osata: Istu. Odota. Luokse. EI. Mutta onko se välttämätön osa jokakoiran perustottelevaisuutta?

Meillä asuu tällä hetkellä kolme koiraa.
Niistä yhdelläkään ei ole mitään aavistusta mitä ”ei” tarkoittaa.

Jos asiaa oikeasti lähtee miettimään, ”ei” sisältää koiralle hyvin vähän informaatiota. Liian vähän, ainakin minun mielestäni.
Miten koira oikeasti voisi tietää mitä ”ei” tarkoittaa? 
Ja mitä se ”ei” sitten ihan oikeasti tarkoittaa?
Ei saa hyppiä!
Ei saa juosta!
Ei saa ottaa sitä!
Ei saa syödä sitä!
Ei saa pudottaa sitä suusta!
Ei saa mennä sinne!
Ei saa tulla tänne!
Ei saa olla siinä!
Ei saa liikkua!
Ei!
Ei saa katsoa!
Ei saa koskea!
Ei saa haukkua!
Ei saa haistaa!

Ja koiran pitäisi ihan oikeasti ymmärtää mitä EI tarkoittaa?

On se varmasti mahdollista. Siis kouluttaa koiralle, että EI tarkoittaa kaikkia näitä asioita. Ja viittäkymmentä muuta asiaa. Se vaatii järjettömän määrä toistoa ja yleistämistä. Minusta ei kouluttajana olisi siihen, voin myöntää sen ihan suoraan.

En myöskään halua käyttää koirien kanssa päivittäin kieltoja ja kieltämistä.
Toki on mahdollista opettaa se ”ei” sanakin positiiviseksi. Ja käyttää sitä positiivisesti. Moniko oikeasti tekee niin? (Tiedän että jotkut tekevät, hyvä niin:)
Mutta moni ei opeta sanaa lähtökohtaisestikaan millään tavalla, vaan ”koulutus” tarkoittaa sitä, että EItä huudellaan epämääräisesti joka väliin kun koira on tehnyt valintoja joista emme pidä. Ja kun ei se toimi, sanotaan se vähän kovempaan ääneen. Tai tehostetaan se nykäisemällä hihnasta. Tai jotain muuta.

Onko sinne kieltämisen polulle sitten kannattavaa lähteä? Se on ainakin oman kokemukseni mukaan pitkä, kivinen ja turhauttava polku. Minulle itselleni se on myös liian epäselvää. Miten se silloin voisi olla selkeää koirallekaan? Lisäksi, jos koiralle ei oikeasti OPETETA mitä ”ei” tarkoittaa, on vähintäänkin epäreilua hokea sanaa koiralle kaikenlaisissa eri yhteyksissä ja odottaa, että koira jossain vaiheessa oppisi, mitä sen oikeasti tulisi tehdä tilanteessa jossa ainoa ohje mitä tulee on EI!

Itse olen ratkaissut ongelman sillä, että koulutan koirilleni kasan selkeitä asioita jotka ovat sekä minun että niiden ymmärrettävissä. Kyllä, tähänkin menee aikaa, mutta jokaisen joka ottaa koiran pitäisi ymmärtää, että koiraan ja sen kouluttamiseen menee aikaa.
Käytän näihin asioihin aikaa, koska pidän siitä, että minulla on olemassa selkeitä välineitä kommunikoida näiden eläinten kanssa jotka lähtökohtaisesti eivät suomen kieltä (tai mitään muutakaan ihmisten kieltä) ymmärrä.

Tässä muutamia esimerkkejä.

Ei! (=Älä ota sitä suuhun!)
Ei! (=Siihen ei saa koskea!)
Ei! (=Sitä ei saa tuijottaa!)
Ei! (=Sitä kohti en saa mennä!)
Nämä kaikki voi korvata luopumisen ja ”jätä”-sanan opettamisella koiralle. Tämä on helpompi määritellä. Jätä tarkoittaa kohteesta luopumista ja sen jälkeen kontaktin tarjoamista ohjaajalle; palkkio tulee ohjaajalta.

Ei! (=Älä jahtaa sitä!)
Ei! (=Älä juokse sinne!)
Ei! (=Älä mene yhtään kauemmas minusta!)
Nämä kaikki voi korvata hyvällä luoksetulolla, esim. ”tänne” tai ”luokse”. Koiralle opetetaan, että luoksetulovihje on paras sana maailmassa ja kun se kuuluu, kannattaa juosta kovaa ohjaajan luo koska siellä on bileet. (Koiran mielestä hyvät bileet voisi olla esimerkiksi kanaa, lihapullia, leluja, leikkimistä, jahtaamista.)

Ei! (=Älä hypi!)
Ei! (=Älä kisko hihnassa joka suuntaan kun seison itse paikallaan.)
Ei! (=Älä liiku!)
Nämä kaikki voi korvata opettamalla koiran odottamaan jossain asennossa, esim. istuallaan tai makuullaan. Kun asento on opetettu koiralle, lisätään siihen sen jälkeen kestoa vähän kerrallaan.

Ei! (=Älä haistele!)
Ei! (=Älä hauku!)
Ei! (=Älä kisko ohittaessa toisen koiran luo.)
Nämä kaikki voi korvata esimerkiksi käsikosketuksella – koira kohdentaa kuonollaan ohjaajan käteen. Selkeä tehtävä, jota koiralta voi pyytää, ja jota se ei voi tehdä samaan aikaan kun esim. yllä mainittuja asioita.

Näiden lisäksi voidaan käyttää huomiomerkkiääntä erilaisissa tilanteissa kun ei syystä tai toisesta käytetä mitään edellisistä vaan halutaan ainoastaan saada koiran huomio. Käytän sitä myös pennusta lähtien katkaisemaan ei-toivottuja käytöksiä.
Kieltämisen sijaan käytetään siis positiivista äänimerkkiä tilanteen katkaisemisessa. Positiivinen se on sen takia, koska se opetetaan palkitsemisen kautta ja sen ei ole tarkoitus torua, säikäyttää tai kieltää koiraa; ainoastaan saada sen huomio.
Koira siis ehdollistetaan jollekin äänimerkille, tavoitteena on että äänimerkistä tehdään koiralle niin vahva että se aina sen kuullessaan kääntää huomionsa ohjaajaan. Ääni voi olla vaikka vihellys, maiskutus, joku lyhyt sana. Opetus on yksinkertaista, toistetaan riittävän monta kertaa ääni->palkka, ääni->palkka, kunnes koira oppii tämän yhteyden. Sen jälkeen lisätään häiriötä. Tietysti myös koiran nimeä voi käyttää, jos sen opettaa koiralle toimivaksi. Itse käytän erillistä merkkiä koska en halua sotkea sitä mihinkään muuhun.
Jos huomiomerkkiääntä käyttää ei-toivotun käytöksen katkaisemisessa (ja sen jälkeen haluttuun toimintaan ohjaamisessa) täytyy huomioida myös se, että käytös voi vahvistua jos koira aina saa huomiota ja palkkaa sen jälkeen kun on alkanut hommailemaan jotain ei-toivottua. Siksi sen kanssa tulee käyttää aina myös ennakointia jotta koiran tekemiä oikeita valintoja päästään palkkaamaan ja vahvistamaan mahdollisimman usein jo ENNEN kuin se tekee jotain hölmöä josta emme pidä.

Hyvin pitkälle koiran kanssa elämisessä ja sen kouluttamisessa pääsee siis opettamalla koiralle kolme asiaa: luoksetulo, luopuminen ja joku asento (ja siinä odottaminen).
Hyvin pitkälle pääsisi myös ihan vain sillä, että palkitsee koiraa, kun se tekee asioita joista pidämme. Eikä aina odoteta, että se tekee jotain väärin.
Ja sitten koiteta pelastaa tilannetta sillä tutulla eillä...

Haastan teidät kaikki mukaan sanomaan koiralle KYLLÄ ja opettamaan vähintäänkin muutaman perustaidon varmaksi ja vahvaksi jotta koiran kanssa kommunikointi olisi mahdollisimman helppoa ja selkeää! Seuraavan kerran kun haluat sanoa koiralle EI, mieti mitä haluaisit koiran tekevän juuri siinä tilanteessa. Sitten opeta se koiralle:)