BLOGI Jännittävät hoitotilanteet

Jännittävät hoitotilanteet
-koirahierontaan tulo voi jännittää myös omistajaa

Koirien arkuus, pelot ja jännittäminen ovat asioita joista puhutaan suhteellisen paljon. Esimerkiksi hierontatilanne voi olla monelle koiralle aluksi jännä paikka.
Harvemmin kuitenkaan puhutaan siitä, että koirahierontaan (tai fyssarille, osteopaatille tms.) meno voi olla jännittävää myös omistajan mielestä. Uuteen paikkaan meneminen, uuden ihmisen kohtaaminen. Uusi tilanne jossa ei ole ennen ollut. Miten tilanne etenee? Mitä kaikkea siellä oikeastaan edes tapahtuu? Miten toimitaan? Mitä minun pitää tehdä? Esimerkiksi nämä voivat olla asioita jotka jännittävät koirien omistajia, ja oman lisänsä tilanteeseen tuo se toinen osapuoli eli koira itse: miten se reagoi? Mitä jos koira ei halua että siihen kosketaan? Mitä jos se ei halua olla paikallaan? Mitä jos sitä sattuu johonkin? Onnistuukohan sen käsittely ollenkaan?

Koitan käydä tässä kirjoituksessa läpi muutamia asioita joilla tilannetta voisi helpottaa. Jos aiheesta on enemmän tietoa voidaan ehkä päästä lähemmäs tilannetta jossa:
Koirahierontaan tuloa ei tarvitsisi jännittää.
Koiran käytöstä ei tarvitsisi jännittää.
Omaa toimintaakaan ei tarvitsisi jännittää.

Jos koira on tulossa käsittelyyn ensimmäistä kertaa, voi olla hyvinkin vaikeaa arvioida kuinka se reagoi uuteen tilanteeseen, uuteen paikkaan ja uuteen ihmiseen.
Myös jo aiemmin hoidoissa käynyt koira voi reagoi yllättävällä tavalla.
Tapauksia löytyy laidasta laitaan: Ujo ja arka koira on saattanut rentoutua melkein samantien ja toisaalta rohkea, normaalisti rämäpäinen koira luikkiikin oven viereen istumaan ja katselee sieltä sen näköisenä että kotiin voisi lähteä jo ennen kuin ollaan edes aloitettu. Samoin on ollut tilanteita joissa etukäteen on jännitetty miten nuori ja vauhdikas koira malttaa pysyä viittä minuuttia kauemmin paikallaan, mutta koira onkin maannut tyytyväisenä kyljellään koko tunnin. Ja sitten on niitä normaalisti rauhallisia loikoilijoita jotka kotona kuuntelisivat rapsutuksia paikallaan vaikka koko päivän, mutta nyt olisikin sitten kiva leikkiä, tutkia, haistella tai tehdä ihan mitä muuta vaan paitsi pysyä paikallaan.
Eläimet ovat eläimiä ja niiden reaktioita erilaisiin tilanteisiin voi olla mahdotonta ennustaa. Siksi koiran käytöstä on turha jännittää; se tulee kuitenkin käyttäytymään juuri niin kuin siitä itsestään parhaalta tuntuu juuri silloin siinä kyseisessä tilanteessa:)
Koiran mielestä se toimii joka hetkellä juuri itselleen oikealla ja parhaalla tavalla. Se on ihan ok ja sen mukaan mennään. Koiraa voidaan toki ohjata ja auttaa toimimaan tilanteeseen kuuluvalla tavalla, mutta koiran käytöstä ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti.

Myöskään omaa tekemistä ei tarvitse jännittää: ohjeistan omistajia aina tilanteen mukaan miten kannattaa toimia. Riippuu paljon koirasta miten hoitotilanne toimii parhaiten.
Suurimman osan koirista hoidan hoitoalustalla maassa. Tämä sen takia, koska monille koirille pöydällä oleminen olisi yksi jännityksen aihe lisää - lattia on tutumpi ja turvallisempi.
Osa koirista on ihan tyytyväisiä makoillessaan alustalla kun omistaja istuu vieressä tuolilla. Osa koirista tarvitsee ehdottomasti oman omistajan lattialle istumaan koiran viereen. Omistajan läsnäolo tavalla tai toisella on usein kuitenkin erittäin tärkeää hoitotilannetta ajatellen, minulle ei juuri tule mieleen tilannetta jossa koiran käsittely olisi ollut helpompaa niin että omistaja ei ole ollenkaan paikalla. Sen lisäksi että tilanne on koiralle helpompi kun tuttu ihminen on paikalla, on myös tärkeää että omistaja on paikalla näkemässä ja tarkkailemassa koiran reaktioita: miten koira reagoi kun sitä kosketaan kireään tai kipeään kohtaan? Mitkä ovat ne kohdat joissa koiralla on kireyksiä tai jumeja?

Jos koira on jo tottunut käymään käsiteltävänä, kannattaa silloin tietysti kertoa hoitavalle ihmiselle jos koira on tottunut tiettyyn toimintatapaan. Esimerkiksi osa koirista on aina saanut valita asennon jossa niitä hoidetaan kun taas osalle on opetettu esim. kylkiasento käsittelyasennoksi jolloin omistaja on se, joka ohjaa ja pyytää koiran tiettyyn asentoon. Tässä(kin) asiassa omistaja tuntee koiransa parhaiten: yhdelle koiralle saattaisi olla maailmanloppu jos se laitettaisiin johonkin asentoon jossa sen täytyisi pysyä. Toiselle koiralle taas on helpotus, kun omistaja kertoo miten toimitaan ja miten päin ollaan.
Jos koira on kovin jännittynyt, sitä ei ole aiemmin hoidettu ja omistaja ei tiedä miten koiran kanssa olisi järkevintä tilanteessa toimia, aloitetaan käsittely koiran ehdoilla ja koiran reaktioita seuraten. Tässä on tärkeää koiraa hoitavan henkilön kokemus ja asiantuntemus koirien käyttäytymisestä ja koiran lukemisen taidot. Osaava ihminen näkee jo pienistäkin eleistä mihin suuntaan hoitotilannetta kannattaa lähteä viemään. Toisaalta jokainen koirayksilö on oma persoonansa ja ensimmäinen hoitotilanne on myös koiran ja koiraa hoitavan henkilön tutustumista toisiinsa ja luottamuksen rakentamista.

Osaa koirista helpottaa paljon, jos omistajalla on mukana jotain koiran lempiherkkua jolla varsinkin arkaa koiraa voidaan rohkaista ja palkita. Toisaalta on myös koiria joilla ruuan läsnäolo saa pakan sekoamaan täydellisesti eikä koira pysty keskittymään mihinkään muuhun kuin säheltämiseen herkkujen perässä. Yleisesti olisi hyvä, jos varsinkin ensimmäisellä kerralla olisi jotain herkkunameja mukana- monesti niitä ei tarvita, mutta toisaalta niistä voi olla paljonkin apua.

Jos koira haluaa käsittelyn aikana tauon, se on ihan ok. Koira voi haluta vaihtaa asentoa tai tehdä pienen kierroksen huoneessa.

Hoitotilanteen aikana tapahtuu usein asioita jotka ovat ihan normaaleja ja joihin koiria paljon käsitelleet henkilöt ovat tottuneet: karvaa irtoaa, koira kuolaa, koiralta pääsee pieruja, koirasta löytyy punkki. Anaalirauhasetkin ovat joskus tyhjentyneet. Normaaleja asioita, ei tarvetta jännittää:)

Jos tilanteen eteneminen ja sisältö jännittää, kaava on ensimmäisellä kerralla kutakuinkin tällainen:
-aloitetaan ulkona, katsotaan hiukan koiran liikkumista. Tähän menee korkeintaan minuutti tai kaksi. Tätä ei tarvitse harjoitella etukäteen eikä mitään erikoista tarvitse osata. Koitan kertoa mahdollisimman tarkasti mihin liikutaan ja mitä vauhtia. Jos koira hyppii, riehuu, haistelee tai on muuten vain ihan vallaton, se ei haittaa:)
-kun ollaan siirrytty sisälle, omat tavarat, vaatteet ja kengät voi jättää naulakkoon. Jos asiakaskortin kaikkia tietoja ei olla vielä täytetty, tehdään se tässä vaiheessa. Lähinnä käydään läpi koiran perustiedot, aktiivisuutta ja harrastamista, terveyspuolta ja sairaushistoriaa. Hieroja voi olla kiinnostunut myös kaikenlaisista kolhuista ja pienistäkin ontumisista vaikka ne eivät olisi aiheuttaneet lääkärikäyntejä.
-koira on saanut tutustua paikkaan ja seuraavaksi teille kerrotaan miten edetään. Koira saatetaan palpoida läpi seisaaltaan/istualtaan, voi olla että katsotaan eri asentoja tai asentojen vaihtoja.
-sitten koira käydään läpi kokonaisuudessaan, päästä häntään ja varpaisiin asti. Käydään läpi mm. lihas- ja kalvokireyksiä, raajojen liikeratoja ja rangan liikkuvuutta. Koirasta ja käsittelyasennosta riippuu, missä järjestyksessä ja miten edetään. Jos koira on kyljelllään, käännetään se puolessa välissä toiselle kyljelleen.
-itse käsittelyyn menee aikaa yleensä 50-60min. (Jos kyseessä on pentu tai käsittelyyn totutteleva koira, voidaan ensimmäiselle kerralle varata lyhyempi, 30min aika)
-lopuksi käydään läpi mahdollisia kotona tehtäviä venytyksiä tai muita harjoitteita. Ohjeistetaan, jos on jotain erikoista mikä pitää ottaa hoidon jälkeen huomioon
-hoidetaan maksu, sovitaan mahdollisesta jatkokäynnistä

Kaikki käynnit eivät tietysti seuraa aivan juuri tätä samaa kaavaa mutta pääpiirteittäin ensimmäinen käynti koostuu yllä mainituista asioista. Koirapalvelu Kultahännässä meille on tärkeää, että sekä koira että omistaja voivat tulla ja lähteä hoidosta hyvillä mielin. Monesti hoitotilanne voi olla rentouttava ja rauhallinen hetki myös omistajalle, ja vaikka se ei varsinkaan ensimmäisillä kerroilla sitä aina olisikaan, olette ainakin yhtä kokemusta rikkaampia ja todennäköisesti tunnet taas oman koiraystäväsi hiukan paremmin:)

Sanna Helenius
Koirapalvelu Kultahäntä
21.07.2017